Specialstudsar

Något jag tycker om att göra om jag ska rida markarbete/hoppning är att bygga fram några specialstudsar som jag kallar dem. Det är helt enkel studserier blandat med lite annat på en rak linje. En vanlig specialstuds som jag tycker om är: Tvåstuds - Ett galoppsprång - Tvåstuds. Man kan variera i all oändlighet, blanda bara studar med korta galopp"sträckor" (max två språng) och enkla sockerbitshinder. En annan av mina favoriter är: Tvåstuds - Ett galoppsprång - Sockerbitshinder - Ett galoppsprång - Tvåstuds.
 
Jag tycker att specialstudar är bra eftersom hästen får tänka lite mer. Det är inte bara hopp-hopp-hopp som i vanliga stidsserier, utan det händer lite saker på vägen. Man har fortfarande kvar själva studsbiten, så det är lika mycket styrketräning som vanliga studsar för hästen. Eftersom man har max två galoppsprång mellan varje hinder behöver ryttaren inte göra så mycket, man styr in och så kan man koncentrera sig på sin sits - precis som i vanliga studsar, men det händer lite mer så man måste vara mer flexibel och vaken i sin ridning.
 
Jag och Chassen hoppar en vanlig studsserie.
 
Om man vill kan man avsluta serien med tre galoppsprång till en lite större oxer. Eftersom man hoppar genom hela serien kommer hästen att ligga rätt inför oxern, och då får man lite samma effekt som i 5,5-an. Ryttaren behöver fortfarande inte göra så mycker mer än att hålla om, titta bakom hindret och koncentrera sig på sin sits. När man är näst intill garanterad att komma rätt på oxern kan man också lägga den lite högre än vad mann vill och vågar på ett fristående hinder för att öka förtroendet hos häst och ryttare.
 
OBS! Det är rätt jobbigt för hästen att hoppa studs eftersom varje gång man rider över serien är så intensiv. Därför bör man inte hoppa allt för mycket utan att låta hästen ta en paus. Har man dessutom en stor oxer efter serien orkar inte hästen så mycket beroende på hur tränad den är. För att inte hästen ska bli för trött brukar jag värma upp på studserien om jag har med en sådan och sen inte hoppa den mer förän i slutet, eller ha med den om jag sätter ihop en liten bana som avslutning.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0